Termen               Definiţie               Sursa Anul
Alte documente digitale Documente digitale în afară de cărţi electronice, publicaţii electronice în serie, documente audiovizuale în reţea şi brevete electronice, de exemplu: rapoarte, publicaţii preprint, documente cartografice sau muzicale, cursuri de limbă ş.a. în format electronic.

Notă: Include atât documentele digitalizate, cât şi cele create iniţial în format digital
SM ISO 2789
2.3.40
2015
Alte documente din bibliotecă Document sau item ne-electronic în afară de cărţi, publicaţii în serie, manuscrise, documente de muzică tipărite, microformate, documente cartografice, documente audiovizuale, documente grafice, brevete, definiţiile căruia sunt specificate în prezentul Standard Internaţional.

Notă: Se includ astfel de documente ca diagrame şi alte documente tridimensionale, jocuri, jucării, etc. Documentele Braille sunt considerate documente imprimate.
SM ISO 2789
2.3.41
2015
Clasificarea documentelor Repartizarea sistematică pe clase (de regulă notate prin indici de clasificare) a documentelor, după conţinutul lor tematic.SM STAS 8301
2.21
2005
Document Informaţie înregistrată sau obiect material care poate fi tratat ca o unitate într-un proces documentar.
/Adaptat după ISO 5127 : 2001, definiţia 1.2.02 /.

Notă: Documentele pot varia după forma lor fizică şi după caracteristici.
SM ISO 2789
2.3.17
2015
Document Resursă constând în principal în date textuale create în calculator cu ajutorul unui program de aplicaţie (de ex. scrisori, articole, rapoarte).ISBD ( ER )
Anexa C. Definiţii
1997
Document Orice entitate care conţine informaţie, incluzând înregistrări pe calculator, pe microformate, pe suport imprimat sau neimprimat.SM SR ISO 999
3.4
2003
Document Informaţie înregistrată care poate fi tratată ca o unitate într-un flux documentar, indiferent de forma sa materială şi de caracteristicile acesteia.
[Adaptare după ISO 5127-1 [2]]
SMV ISO 9707
2.7
2010
Document Ansamblul format dintr-un suport de informaţii, datele înregistrate pe (în) acesta şi semnificaţia lor, servind pentru consultare, studiu, evidenţă etc.SM STAS 8301
2.46
2005
Document Informaţie înregistrată sau obiect material care poate fi tratat ca o unitate într-un proces documentar. [ISO 5127:2001, definiţia 1.2.2]

Notă: Documentele pot varia după forma lor fizică şi după caracteristici.
SM ISO 11620
2.12
2011
Document iniţial digital Document creat iniţial în formă digitală.SM ISO 2789
2.3.5
2015
Document audiovizual Document în care sunetul şi/sau imaginile predomină şi care necesită utilizarea unui echipament special pentru a fi vizualizat şi/sau audiat.

Notă: 1. Adaptat după ISO 5127:2001, definiţia 2.1.19
2. Include documente audio: înregistrări, benzi magnetice, casete,CD-uri, DVD-uri, fişiere de înregistrări sonore în format digital; documente vizuale (fotografii sau diapozitive) şi documente audiovizuale: filme, înregistrări video, jocuri la calculator etc.
3. Microfişele/diafilmele sunt excluse.
SM ISO 2789
2.2.3
2015
Document cartografic Reprezentare convenţională, la scară redusă, a fenomenelor concrete sau abstracte care pot fi localizate în spaţiu şi timp.

Notă: 1. Adaptat după ISO 5127:2001, definiţia 2.2.1.28
2. Cuprinde documente cum ar fi hărţi bi-sau tridimensionale, globuri, planuri, modele topografice, hărţi în relief şi reprezentări aeriene, dar exclude atlasele şi orice documente cartografice în formă de codice, microfilme, în formă audiovizuală sau electronică.
SM ISO 2789
2.3.6
2015
Document de muzică tipărită Document al cărui conţinut principal este reprezentarea muzicii, în general sub formă de note.

Notă: Un document de muzică tipărită poate fi prezentat sub formă de foi sau în culegeri.
SM ISO 2789
2.3.45
2015
Document digital Unitate documentară, cu un conţinut definit care a fost creată iniţial în format digital sau digitalizată de către bibliotecă sau care a fost achiziţionată de bibliotecă sub formă digitală, ca parte a colecţiei acesteia.

Notă: 1. În această categorie sunt incluse cărţile electronice, brevetele electronice, documentele audiovizuale în reţea şi alte documente digitale cum ar fi rapoartele, documentele cartografice şi muzicale, publicaţiile preprint, etc. Bazele de date şi periodicele electronice sunt excluse.
2. Elementele ce fac parte din bazele de date sunt prezentate la 2.3.10
3. Un document digital poate fi structurat în unul sau mai multe fişiere.
4. Un document digital cuprinde una sau mai multe unităţi de conţinut. Înainte de digitalizare, biblioteca trebuie să decidă care unităţi de conţinut vor fi accesibile căutării (de ex., articole în publicaţii periodice sau înregistrări cu piese muzicale.
SM ISO 2789
2.3.13
2015
Document grafic Document în care imaginea este o caracteristică predominantă.

Notă: Documentul se prezintă mai curînd în formă ilustrată decât lingvistică, muzicală sau cartografică. Această categorie cuprinde reproduceri sau originale artistice, fotografii, afişe, schiţe, desene tehnice, etc, dar exclude documentele grafice în format codice sau în format micro, audio-video sau electronic.
SM ISO 2789
2.3.25
2015
Document grafic Document al cărui conţinut este redat prin imagini şi reprezentări (desen, gravură, pictură etc.)SM 201
3.1.6
2001
Document monografic Document complet sau cu o singură unitate ori care urmează a fi completat, cu un număr finit de părţi separate.ISBD ( ER )
0.2
1997
Document multimedia Document în format digital care combină diferite moduri de prezentare a informaţiei (text, fotografii, imagini grafice, video, audio) pentru utilizare interactivă.

Notă: Documentele multimedia sunt determinate în funcţie de principalele lor caracteristici sau scopuri, de exemplu, o bază de date, un periodic electronic sau un document digital.
SM ISO 2789
2.3.33
2015
Document primar Documentul obţinut în urma unei activităţi practice şi care conţine idei, soluţii, relaţii de calcul, moduri de interpretare etc. originale.

(Termen în limba engleză: primary document; primary source; termen în limba franceză: document primaire; document originale; termen în limba germană: primärdokument; termen în limba rusă: первичный документ).
SM STAS 8301
2.47
2005
Document secundar Documentul obţinut în urma prelucrării informaţiilor şi (sau) a datelor din unul sau mai multe documente primare şi conţinând elementele de identificare a acestora.

(Termen în limba engleză: secundary document; termen în limba franceză: document secondaire; termen în limba germană: sekundärdokument; termen în limba rusă: вторичный документ).
SM STAS 8301
2.48
2005
Document tipărit Document pe care sunt reproduse caracterele, fotografiile şi desenele, indiferent de modul de imprimare.

Notă: Microformatele sunt excluse.
SMV ISO 9707
2.9
2010
Document vizual Document al cărui conţinut este exprimat grafic şi iconografic prin texte şi imagini imprimate (gravuri, stampe, litografii, ilustraţii de carte, cărţi poştale ilustrate) şi reproduse (fotografii, picturi, hărţi etc.).SM 201
3.1.7
2001
Documentare Procesul de prelucrare permanentă şi sistematică a documentelor, incluzând identificarea, achiziţia, analiza, înmagazinarea, regăsirea, difuzarea şi conservarea acestora, în scopul extragerii, organizării şi difuzării informaţiilor, corespunzător unor cerinţe de informare.

(Termen în limba engleză: documentation; termen în limba franceză: documentation; termen în limba germană: dokumentation; termen în limba rusă: документационная деятельность).
SM STAS 8301
2.49
2005
Documentaţie Informaţie promovată de către editor, autor etc. odată cu resursa, sub formă de manuale sau ghiduri (uneori electronice) şi care se referă la deschiderea, folosirea şi întreţinerea resurselor electronice şi a sistemelor informatizate.ISBD ( ER )
0.2
1997
Fond documentar Ansamblul de documente organizat după anumite criterii (conţinut, formă, etc.), cu scopul utilizării lor în activitatea de informare şi documentare.
(Termen în limba engleză: stock; holdings; termen în limba franceză: fonds; termen în limba germană: bestand; termen în limba rusă: фонд.
SM STAS 8301
2.52
2005
Furnizare de documente electronice, cu acces indirect Transmiterea electronică către utilizator a unui document sau a unei părţi de document din colecţia unei biblioteci prin intermediul personalului bibliotecii, şi care nu este neapărat efectuată prin intermediul unei alte biblioteci.

Notă:
1. Cuprinde transferul electronic de documente către membrii comunităţii deservite. Transmiterea prin fax este exclusă.
2. Se pot distinge două modalităţi de furnizare către utilizator: gratuită sau conform unei taxe.
3. Descărcarea directă efectuată personal de către utilizator din colecţia electronică a bibliotecii este exclusă.
4. Categoriile de împrumut şi furnizare definite în acest standard sunt prezentate în tabelul 1.

Tabelul 1 - Categoriile de împrumut şi furnizare a documentelor
Formatul transmiterii Furnizorul
Biblioteca Prestator extern
Împrumutător
Utilizator Altă bibliotecă Utilizator (via bibliotecă)
Original Împrumut ÎIB FDPSI
Copie imprimată Împrumut ÎIB FDPSI
Electronic FED FED FDPSI
ÎIB: împrumut interbibliotecar
FED: furnizare electronică de documente (acces indirect)
FDPSI: furnizare de documente de către un prestator de servicii de informare.
SM ISO 2789
2.2.7
2015
Furnizarea externă a documentelor Furnizarea unui document sau a unui extras din document, sub formă imprimată sau în format electronic, neaparţinînd colecţiei bibliotecii, de către un prestator extern (cu excepţia împrumutului interbibliotecar), biblioteca fiind implicată în tranzacţie şi/sau în efectuarea plăţii.

Notă: 1. Nu se ia în consideraţie modul de plată efectuat (individual pe fiecare tranzacţie/unitate furnizată sau plata în avans pentru un anumit număr de tranzacţii).
2. Formele de împrumut şi furnizare aşa cum sunt definite în acest standard sunt prezentate în tabelul 1.
SM ISO 2789
2.2.11
2015
Limbaj documentar Limbajul normalizat utilizat pentru a caracteriza datele sau conţinutul documentelor şi care permite înmagazinarea şi regăsirea acestora.

Termen în limba engleză: Documentary language; termen în limba franceză: Langage documentaire; termen în limba germană: Dokumentationssprache; termen în limba rusă: Информационный язык.
SM STAS 8301
2.67
2005
Rezumat documentar Rezumatul care prezintă conţinutul unui document, fără interpretări sau aprecieri critice asupra acestuia.

Termen în limba engleză: Abstract; termen în limba franceză: Analyse documentaire; termen în limba germană: Kurzreferat; termen în limba rusă: Реферат.
SM STAS 8301
2.84
2005
Unitate cu conţinut documentar Publicaţie sub formă textuală sau audiovizuală, procesat la calculator prin identificare unică, care poate fi un original sau un rezumat al unei publicaţii.

Notă: 1. Aceasta include documente sau părţi din documente (de exemplu, articole, rezumate, cuprinsuri, imagini) şi înregistrări discriptive
2. Formatele PDF, Postscript, HTML şi altele din aceeaşi unitate de conţinut, vor fi numărate separat.
SM ISO 2789
2.3.9
2015